A szomszéd fűje mindig zöldebb! Vagy mégsem?

Ha két napig együtt tréningezik tíz stratégia beszerző, akkor meglepő következtetésekre jutnak. Az „Erőpozícióban lévő beszállítók kezelése” tréning talán egyik legütősebb megállapítása volt a „Másoknál sem jobb”. Ez a kijelentés talán kifejezi azt a káoszt, ami most az ipari ellátási láncban található és egyben rávilágít arra, hogy nincs tökéletes cég. Mert most a beszállítók nyeregben vannak: „Vagy elfogadod az áremelést, vagy nem szállítok.” És beszerzőként kénytelenek vagyunk elfogadni. Néha álltatjuk magunkat, hogy kompromisszumokat kötünk, de a valóság azért inkább az, hogy elfogadjuk. Tárgyalunk és eszkalálunk, de a végén csak elfogadjuk a beszállító érvelését. Most. De később a fagyi azért visszanyal és beszerzőként leszünk mi még erőpozícióban.

A tréningen félszvakból értettük egymást, mert mindenkinek ugyanaz a munkája. (Vagyis majdnem, mert volt köztünk, aki a logisztika véres valóságát is behozta körünkbe…)

Minden beszállító lecserélhető… Élesben átéltük: a cappucino valahogy sós. Még az új vízzel is sós. A kávégépben lévő tejporral lehet a gond? Sebaj, presszót iszunk.

Egy beszerzőnek sok dolga van és sok mindent meg kell jegyeznie. Megéltük, hogy néha hat adatot is nehéz észben tartani, három labda is döcögve ment körbe.

A beszerzői munka olyan, mint a közlekedésbiztonsági tanácsadás: látni és láttatni. Hiába dolgozol jól, ha a fától nem látod az erdőt. Sok beszerzési helyzetre adaptálható az ABC-123 stratégiai mátrix, de talán a legfontosabb üzenet: „A lényegre koncentrálj!”

Műszén, árbontás… mennyi az annyi? Mégsem annyi… Gábor pedig lyukat beszél a másik hasába. Minden beszállító az energia áremelkedésre hivatkozik. Kis kitekintés az energia beszerzés feneketlen bugyraiba. Még olyat, hogy a lekötött, de a fel nem használt áramért is fizetni kell?!

Kinél van tehén? Kik járnak gyalog? A résztvevők tudják, hogy ezek bizony fontos kérdések. A mátrix elkészült, de az már másodlagos, hogy mi volt a feladat.

A török beszállító is áremeléssel jön. Ja, hogy csökken a darabszám… Mindenestre egy nagy tanulság: Kérdezni tudni kell! Ha feltettél egy kérdést, akkor tűrni kell a feszültséget. Várni kell a választ. A termelni, vagy vásárolni döntésekben nem igazán tudtunk bölcs okosságot mondani. Attól függ…

Néha a több beszállító sem garancia, mert a kis vevőket előszeretettel építik le az erőpozícióban lévő beszállítók.

Az ebédnél csak sikerült vegetáriánus kaját szerezni. Egyébként nagyon jól voltunk tartva, minden finom volt. (csak a kávé sós…)

Láttunk tíz példát. Néha volt okos ötletünk, néhol csak a részvétünket tolmácsoltuk. Bence műszerei 5x drágábban, Csongor 20 évre való MOQ-ja, Laci versenytárstól beszerzett motorjai, Ricsi dokumentáció nélküli lámpái, Gábor gyárleállást okozó boroszkópja, Kriszta kihajtható aranyáron vásárolt raklapja, Ildikó csomagban beszerzett hegesztett kengyelje, Szilárd spanyol beszállítónál lévő kifutó kovácsdarabja, Gábor Földet megkerülő kerámia golyói, Lajos gyárbezárásra ítélt gyárban készülő porkohászati cuccai… Eszméletlen érdekes helyzetek…Szóval másoknál se jobb.

Végül egy biciklis jó tanács: Ha eltévedsz az erdőben, akkor indulj el egy úton.

Ajánljuk:

Stratégiai ártárgyalások – április 25

Ártárgyalási taktikák – május 3.